Android Telefonların Batarya Süresini Uzatmak


  1. android-bataryaAkıllı telefonların özelliklerinin artmasıyla, her ne kadar daha güçlü bataryalar kullanılıyor olsa da; kullanılan parlak ekranlar, Wi-Fi gibi bağlantılar bataryayı ister istemez oldukça hızlı tüketiyor.
    Samsung, HTC gibi Android telefon kullanıcıları için HTC Temsilcisi tarafından ortaya çıkan resmi ipucu; telefonlarınızın bataryasından daha fazla verim almanızı sağlayarak, pil ömrünü ikiye katlıyor…

    Samsung Galaxy S 2, HTC One X, Sony Xperia S ve son olarak da Galaxy S 3 gibi gelişmiş özelliklere sahip Android telefonların batarya süreleri; Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi bağlantı özellikleri, uygulama ve oyun kullanımına bağlı olarak değişiklik göstermekte.

    HTC’nin yayınladığı ve birçok Android kullanıcısı tarafından doğrulanan ipucunu nasıl kullanacağınızın adımlarını anlatalım isterseniz:

    • Telefonunuzu açın ve telefonunuzu 8 saat veya daha uzun süre şarj edin (bu süre boyunca şarjdan çıkarmayın),
    • Ardından telefonunuzu şarjdan çıkarın ve kapatın. Telefon kapalıyken 1 saat kadar telefonunuzu tekrar şarja takın,
    • Sonrasında telefonunuzu tekrar şarjdan çıkarın, telefonunuzu açın ve 2 dakika bekleyip; telefonunuzu kapatın ve tekrar 1 saat daha şarj edin.

    Yukarıdaki; HTC tarafından resmi olarak Android cihazlar için açıklanan ve kullanıcıların da onayladığı batarya süresini artırma ipucunu; doğru bir şekilde yaptığınız taktirde telefonunuzun batarya ömrünü ikiye katlayabilirsiniz.

    Android Telefonlar için Pil Tasarrufu İpuçları ve Kalibrasyon

    Samsung Galaxy S II, HTC Desire HD gibi Android telefonları kullananlar bilir; telefonun bataryası günün sonunu zor getirir. Sırf bu batarya sorunu yüzünden telefondan soğuyanlar olmuştur.

    Peki bu batarya sorunu nasıl çözülür? Bu yazımızda sorunlarınıza çare oluyoruz; Android telefonlarda pil tasarrufu hakkında ipuçları vererek telefonunuzun batarya süresini uzatmanıza yardımcı oluyoruz…

    Super AMOLED Plus ve LCD ekranlar, yüksek işlemciler, Facebook ve Twitter bildirimleri, telefon konuşmaları vs. derken akıllı telefonların şarjı ile günün sonunu getirmek hayal oldu diyebiliriz.

    Peki pil sürenizi nasıl uzatacaksınız? Bunun için öncelikle genel şeylerden bahsettikten sonra pilin yeniden kalibresinin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

    Genel İpuçları:

    1) Gereksiz hizmetleri kapatın: Telefonumuz çalışırken arkada kullanmadığımız Bluetooth, Wi-Fi, GPS gibi birçok gereksiz hizmet çalışıyor olabilir. Bunları sadece kullandığınız zaman açmak size çok büyük pil tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle GPS verisi; pil ömrünü su gibi içmektedir. Ayarlar kısmından Bluetooth, Wi-Fi ve GPS seçeneklerini kullanmadığınız sürece Kapalı konumunda tutun.

    2) Ekran Parlaklığı: Telefonunuzu bir video izlemek vs. için kullanmıyorsanız ekranınızın parlaklığını sonuna kadar açmanız gereksiz. Bunun yerine otomatik aydınlatma seçeğini kullanmanız en iyisi olacaktır.

    3) 3G – 2G Arası Dolaşım Verisi: 3G olmadığı zaman veri transferi olmayacak gibi şeyler düşünenler var fakat 3G sadece hizmetin hızını etkiler. Bunun yerine 3G ‘yi kapatmak bataryanız için çok faydalı olacaktır.

    Ayarlar > Kablosuz Özelliği ve Ağlar > Mobil Ağlar > Bağlantı Türü >Sadece GSM ayarını seçerek 3G’yi kapatabilirsiniz.

    4) Flash Player: Bildiğiniz gibi Flash videolar ve Flash animasyonlar telefonun işlemcisini aşırı kullandığı için, internette gezinirken pil ömrünüzü aşırı tüketecektir. Bunun için Android Market’te ücretsiz olan Dolphin Browser‘i indirerek ihtiyacınız olmadığı zamanlarda Flash Player’in kullanımını kapatabilirsiniz.

    5) Task Killer Kullanın: Android Market’te ücretsiz olan Task Killer uygulaması ile arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatabilirsiniz. Task Killer da biraz şarjı azaltabilir fakat arka planda çalışan uygulamaları kapatmak şarjınızı daha uzun süre götürecektir.

    6) Son Sürüme Güncelleyin: Telefonunuz için çıkan güncellemelerde daha uzun batarya süresi sağlayabilmek için yenilikler bulunabilir. Bu sebeple telefonunuzun versiyonunu güncel tutun. Ayrıca bu işlem; indirdiğiniz uygulamalar için de geçerli; indirdiğiniz uygulamalarıı da güncellemek en iyisi olacaktır.

    7) Batarya Kullanım Ekranını Aktif Yapın: Telefonunuzu kullanırken kalan ve kullandığınız batarya ömrünü görmek iyi olacaktır, böylelikle telefonunuzu daha tedbirli kullabilirsiniz.

    Ayarlar > Telefon > Batarya Kullanımı seçeneği aktif yapmanız yeterlidir.

    Genel batarya süresi uzatma ipuçlarının ardından ayda bir (istatistik sıfırlama hariç) telefonunuzun pilini yeniden kalibre etmeniz iyi olacaktır, pil kalibresi nasıl yapılır adım adım bakalım:

    • Pil tamamen dolana kadar telefonu şarj edin.
      • Bu işlemi USB kablo ile bilgisayardan değil, normal şarj aleti ile yapmanız gerekiyor.
      • Ekranın sağ üst kısmındaki pil göstergesini dikkate almayın. Pilin tam dolu olduğunu Ayarlar (Settings) -> Telefon hakkında (About) -> Durum (Status) -> Pil durumu (Battery status) kısmından görün. Burada Dolu (Full) yazması gerekiyor.
    • Pil istatistiklerini sıfırlayın
      • Bunun yollarını aşağıda yazacağım.
    • Telefonu istatistikleri sıfırlar sıfırlamaz şarjdan çekin.
    • Pili tamamen bitip kendiliğinden kapanana kadar kullanın.
      • Bu sırada telefonu katiyen şarja takmayın.
      • Telefonu USB aracılığı ile bilgisayara dahi bağlamayın.
      • Telefonu yeniden başlatmayın ve kapalı tutmayın.
    • Telefonu pil tamamen dolana kadar şarj edin.
    • Normal kullanıma dönebilirsiniz.

    Gelelim istatistikleri nasıl sıfırlayacağınıza (İstatistik sıfırlamayı Root olmayan cihazlar Fabrika ayarlarına dönerek yaptıkları için ayda bir kalibre yaparken bu adımı atlayabilirler). Eğer telefonunuzun Bootloader kilidini açtıysanız ve Custom Recovery kullanıyorsanız veya telefonunuzu Root’ladıysanız bu iş kolay. Değilse, maalesef biraz canınız sıkılacak.

    • Telefonunun Bootloader kilidi açık olanlar:
      • Recovery menüsünü açın ve buradan “Wipe Battery Stats” seçeneğini seçin.
    • Telefonu Root’lanmış olanlar:
      • Android Market’ten Battery Monitor Widget‘ı kurun
      • Ekranlardan birine 1×1 bir Battery Monitor Widget koyun ve üstüne tıklayın
      • Settings tuşuna basın
      • Çöp kovası resimlerinden Statistics yazana basın ve yazanları takip edin.
    • Telefonunu aldığı gibi kullananlar:
      • Telefonu fabrika ayarlarına döndürün.
      • Bunun için Ayarlar (Settings) -> Gizlilik (Privacy) -> Fabrika verilerine sıfırla (Factory data reset) seçeneğini seçin ve söylenenleri takip edin.

    Not: Telefonu fabrika ayarlarına döndürmek tüm verilerinizi silecektir ama maalesef dişinizi sıkıp bunu bir sefer yapmanız gerekiyor . Pil istatistikleri korunaklı bir depoda tutulduğundan, bu istatistikleri sıfırlamanın başka bir yolu maalesef yok.

    Üç hususa daha dikkatinizi çekelim:

    • Piliniz tam dolduktan sonra çıkartıp tekrar şarja takmayın. Bump Charging denilen bu yöntem çok az ek kullanım süresi sunabilir ama pilinizin toplam ömrünü kısaltır.
    • Lityum polimer pillerin tamamen boşaltılması da bu pillerin ömrünü kısaltır. Burada yaptığımız işlem, aslında, pilin tamamen boşaltılması değildir. Pili telefonun dışına çıkarıp farklı düzeneklerle boşaltmaya çalışmayın. Hatta kalibrasyon bittikten sonra telefonunuzu mümkün olan her an şarj edin.
    • İstatistik sıfırlama olayını Root olmayan telefonlar Fabrika ayarlarına geri dönerek yaptıkları için; ayda bir kalibre yaparken bu adımı atlayabilirsiniz.

Yayınlayan

aemrezorlu

kişisel blog, teknoloji, sanat, müzik, film, yazılım, telefon

“Android Telefonların Batarya Süresini Uzatmak” için 25 yorum

  1. bataryanın süresini uzatma konusunda süper bir bilgi vermişsiniz peki bu işlemi bir defaya mahsusmu yapmak gerekir?…

    1. uzun süre kullanımdan sonra (~1 sene) tekrar yapmanızı tavsiye ederim çünkü her sene o bataryanın ömrü daha da kısalacaktır

  2. bende söyle bir problem var bir kaç gündür pil göstergesi hep %1 gösteriyor.yeni sürüme güncelledim olmadı fabrika ayarlarına aldım yine olmadı.bu yukarda yazdıklarınızın hepsini yaptım yine olmadı yardımcı olabilirmisiniz ?

    1. Bende de yeni oldu bu sorun sizin baya olmuş muhtemelen çözmüşsünüzdür diye düşünüyorum. Sorun çözüldüyse acaba nasıl çözdünüz?

  3. ilk htc’ninkini yaptım daha sonra kalibrasyon istatistik sıfırlarken fabrika ayarına döndüm şimdi htc’nin taktik boşa mı gitti ?????

  4. Hi! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Thanks

  5. Merhaba,

    Şarj konusunda şunun yanlış olduğunu biliyorum.Android telefonlarlarda lityum polimer yada lityum iyon kullanılıyor,piller yani.Ve bunlara eski bataryalar gibi ilk şarjı 8,10,16 gibi fazladan şarjda bırakmamak lazım diye biliyorum.Lütfen bunu düzeltin yazınızda ve %100 olduğunda çekmek gerekiyor.

    Zenfone 5 kullanıcısıyım,malesef 5 gündür kullanıyorum şarj çok hızlı gidiyor.Ayarlar kapalı,2g ama medya sunucusu ve medya baktığımda %50’lerde şarj yiyor.Başkalarının yüzdelerine baktığımda 1 günü bulan var bense 4 saati zor buluyorum telefonu hiç ellemeyerek.

    Zamanla alışır diye bir laf var.Bu inşallah şarjı bitirmemek için daha az kullanırsın anlamına gelmez.Çünkü hiç kullanamıyorum bile :).Herşey kapalıyken 1 saatte %15 şarj yemişti,kendiliğinden.5 dakikada bir %1-2 şarj yiyor.

    Çözümünüde bulamadım,bilen varsa söylesin.Eğer buradakileri yap diyecekseniz,diğerleri neden bunları yapmadan,direkt aldıklarında şarjları iyi gidiyor?

    Garantisi 3 yıl ve ilk yılda kaskosu var.Sizce bu sorunu çözer miyim yoksa evdekilerin lafları altında mı kalacağım? “Aldın bozuk telefonu”,”Bilinmedik marka…”,”Gm varken…” 😀

    Bilen varsa yardım etsin,

    Kolay gelsin.

    1. Ben de 2 gündür kullanıyorum aynı durumdayız. Pil ile ilgili bi çare bulursan bana da haber ver.

    2. Pil kalibrasyonu olayında telefon tamamen kapanıncaya kadar pili bitirmenin zararını bilsek yapmazdık. Neden böyle yanlış bilgiler kopyala-yapıştır olarak devam ediyor ve bataryaları bozuyoruz pek bir bilgim yok maalesef. Yapmayın arkadaşlar…

  6. İstatistik sıfırlamayı Root olmayan cihazlar Fabrika ayarlarına dönerek yaptıkları için ayda bir kalibre yaparken bu adımı atlayabilirler. Bu kısmı bana biraz daha ayrıntı vererek anlatır mısınız?

  7. Pil kalibrasyonu olayında telefon tamamen kapanıncaya kadar pili bitirmenin zararını bilsek yapmazdık. Neden böyle yanlış bilgiler kopyala-yapıştır olarak devam ediyor ve bataryaları bozuyoruz pek bir bilgim yok maalesef. Yapmayın arkadaşlar…

  8. Her site aynı şeyi yayınlar oldu artık. Diğer modellere göre en az şarj sorunu olan marka SONY!!! Cebinde parası olan SONY alsın…. 😄😄😄😄

    1. hayır.buna katılmıyorum.m4 aqua aldım.hem aşırı ısınıyor hem de bataryası akşamı getirmiyor.batarya yönünden gördüğüm en adi cihaz sony dir.şimdi huawei mate 7 aldım.2 bucuk gün çok rahat yetiyor.ve sıfır ısınma.

  9. Merhabalar. Yukarıdaki yorumlarda bir arkadaşın bahsettiği gibi yeni nesil telefonlarda lityum iyon ve lityum polimer piller kullanıldığından bahsettiğiniz 8 saat veya daha fazla süre beklemeler tamamen lüzumsuz. Şarj gösterge ışığı yeşile döndüğünde (pil seviyesi %100 olduğunda) cihaz pile giden enerjiyi otomatik olarak kesmektedir.

    Htc mühendislerinin tavsiye ettiği bu uygulama tamamen doğrudur ve uygulaması yukarıda açıklanandan biraz farklı ve daha kolaydır. Arkadaşın açıkladığı işlemleri aynı sırasıyla yapıyorsunuz ancak, o bahsedilen süreler 8 saat, 2 saat, 1 saat değil de şarj gösterge ışığı yeşile dönene kadar olsun. Yani telefonunuzu normal şarja taktınız, dolunca çıkartıp kapattınız. Kapalıyken tekrar şarja taktığınızda ışık turuncu yanar, yani şarj olmaya devam eder. Yeşil yanınca tekrar çıkarıp telefonu açtınız ve yine şarja taktınız, hala turuncu yanıyorsa yine şarj olmaya devam eder. Bu işlemleri ışık telefonu şarja taktığınız an direk yeşil yanana kadar tekrarlayın. Bu işlem pilin kapasitesine ve o ana kadar kullanım durumunuza göre 3-5 tekrar gerektirebilir.

    Aslında mantık çok basit ve aynı kapıya çıkıyor. Cihazın yazılımı bir şekilde pilin tamamen şarj olduğunu zannedip şarjı kesiyor. Biz de ona pilin tamamen dolu olmadığını kavratmaya çalışıyoruz. Buna da pil kalibrasyonu deniyor.

    Bir de çok mecbur kalmadıkça pilinizi tamamen boşaltıp cihaz kapanana kadar kullanmaya devam etmeyin. Pilin ömrü açısından çok önemlidir. %10-15 arasındayken mutlaka şarja takmaya çalışın. Onun dışında şarjda tuttuğunuz sürenin çok önemi yok. Tamamen dolmadan da şarjdan alabilirsiniz. Yarım şarj etmenin lityum iyon ve lityum polimer pillere bir zararı yoktur ama kesinlikle tamamen boşalmadan şarja takın. Saygılar…

    1. Arkadaşın yorumu yazıdan daha faydalı.
      Temel bir bilgi arkadaşlar. Telefonlarda kullanılan pil lityumdan yapılır. Yani bu pillerin hafızası yoktur. Diğer piller gibi tamamen boşaltmak bu piller için iyi değil kötüdür. Bataryanızı çabuk öldürmek istemiyorsanız en verimli kullanım %50 üzeri dolu olan pillerdir. (Lütyum için)

      Aldığınız kalem pillerde tamamen boşaltıp kullanmak mantıklı. Çünkü bunlar karbon bazlı pillerdir.
      Artık telefonlar %100 ‘e ulaştığında zaten pile akım vermeyi kesiyor. Bilgisayarlarda da fiş takılıyken bunu yazılımla yapan %95-100 arasında şarjı sabit yazılımlar kullanılıyor.

  10. Arkadaşın yorumu yazıdan daha faydalı.
    Temel bir bilgi arkadaşlar. Telefonlarda kullanılan pil lityumdan yapılır. Yani bu pillerin hafızası yoktur. Diğer piller gibi tamamen boşaltmak bu piller için iyi değil kötüdür. Bataryanızı çabuk öldürmek istemiyorsanız en verimli kullanım %50 üzeri dolu olan pillerdir. (Lütyum için)

    Aldığınız kalem pillerde tamamen boşaltıp kullanmak mantıklı. Çünkü bunlar karbon bazlı pillerdir.
    Artık telefonlar %100 ‘e ulaştığında zaten pile akım vermeyi kesiyor. Bilgisayarlarda da fiş takılıyken bunu yazılımla yapan %95-100 arasında şarjı sabit yazılımlar kullanılıyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s