Dalış elbisesi seçmenin püf noktaları


dalis-elbisesiSu altında maceralara katılmak için cesaretiniz ve heyecanınızdan hemen sonra nasıl giyineceğinizi bilmeniz gerekir. Dalış elbisesi seçerken vücut ısısını korumak, suyun derinliklerine inildikçe üşüme hissiyatı yaşamamak birinci önceliğiniz olduğu kadar kendinizi hafif ve rahat hareket edebilir hissetmelisiniz.

Dalış elbisesi seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta, dalış elbisesinin kumaşının kalınlığıdır. Dalış elbisenizin uygun kalınlıkta olması sizi bulunduğunuz suyun ısısına göre üşütmeyecektir. Dalış elbisesini seçerken bulunduğunuz suyun sıcaklığını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.Dalış elbise kumaşının kalınlıkları:

-3mm : 28-21 °C deniz suyu sıcaklığı için idealdir.
-5mm : 20-12 °C deniz suyu sıcaklığı için idealdir.
-6mm : 12-06 °C deniz suyu sıcaklığı için idealdir.

Dalış elbiseleri genellikle tek parça kullanılmaktadır, ancak iki parçalı dalış elbisesi modelleri de bulunmaktadır. Dalış elbisenizi seçerken tek parça ile mi yoksa iki parça ile mi kendinizi daha rahat hissedeceksiniz deneyerek görmelisiniz. Tek parça dalış kıyafeti çok yaygınken, iki parçalı dalış kıyafetleri yaygın olmamasına rağmen daha kullanışlıdır. Dalış elbisenizin ayak ve kol kısımlarının kısa olması sıcak denizler de sizi bunaltmayacaktır.

Dalış elbiseniz tek parçalı da iki parçalı da olsa tüm dikişleri bantlı olmalıdır. Over-lock dikiş ile hazırlanmış dalış elbiseleri gerilirse su sızdırabilir dalış elbisenizi seçerken buna dikkat etmelisiniz. Kamalı dikiş ile dikilmiş dalış elbiselerinın su sızdırma riskleri daha azdır. Dalış elbiselerinde su sızdırma ihtimalinin bile olmadığı kör dikiş ile dikilmiş dalış elbiseleri oldukça pahalıdır, ancak kesinlikle su geçirmezdirler. Dalış elbisesi seçerken suyun derinliklerine indiğinizde bedeninizin su almaması ve üşümemeniz için dikişlere dikkat etmelisiniz.

Dalış elbisesi satın alırken beden ölçülerinin tam üzerinize göre olması gerekmektedir. Dalış elbiseniz vücudunuz beden bölgesini tamamen sarmalıdır. Dalış elbisesi seçerken özellikle boyun ve bilek kısımlarında bolluklar olmamalı, tam tamına sararak su sızdırmamalıdır. Elbette boyun kısmındaki sıkılık nefes almanızı engelleyecek şekilde de olmamalıdır.

Dalış elbisesi mutlaka neoprene olmalıdır, yani dalış elbisesinin ana maddesi olan azot türevi, ısı tutucu malzemden dikilmiş dalış elbiseleri amacına uıygun olarak tasarlanmıştır. En dayanıklı dalış elbisesi nitrojenle şişirilmiş olan neoprenden oluşan dalış elbisesidir. Dalış elbiseleri dışında neoprenden yapılmış dalış elbiselerinin üzerine ekstradan giyilecek 1,5 cm kalınlığında t-shirtler de vardır. Soğuk denizler için dalış elbisenizin üzerine neopren t-shirtler giyebilirsiniz.

Ayrıca dalış elbisenize ek olarak eldiven aksesuarı da kullanabilirsiniz. Yine neopren kumaşı ile hazırlanmış bu eldivenler yardımıyla dalış esnasında kayalık bölgelerdeki yaralanmaları azaltabilir, bir diğer açıdan da vücut ısınızı arttırabilirsiniz.

Yayınlayan

aemrezorlu

kişisel blog, teknoloji, sanat, müzik, film, yazılım, telefon

Yorum bırakın